• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

ESTETISK

DESIGN

KUNGSMAD

ES

 
 

Om Estetiska programmet

Vi studerar på Estetiska programmet, som är ett  högskoleförberedande program. Vår inriktning är Bild & Formgivning med Design profil. Detta innebär att vi fokuserar väldigt mycket på design i olika former. Under utbildningen ges du utrymme att utforska tekniker, träffa gästföreläsare, göra studiebesök och utveckla dina e...

 

Intervjuer

Meja

"Jag har alltid tyckt om att teckna med blyerts. Dessutom tyckte jag om Kungsmadskolan och det var bland annat de moderna lokalerna som lockade mig."

Viola

"det roligaste med Estet design har varit att jag har fått en sån otrolig möjlighet att lära mig olika tekniker och metoder för att skapa. Det är något jag kommer ha med mig hela livet."

Beda

"Jag älskar allt som har med inredning och design att göra och har alltid drömt om att bli inredningsstylist. Därför var estet design ett självklart val."

Foto Felix Willeborn

viola

Varför valde du estetiska programmet?

Jag valde linjen för att jag gillar att rita och måla. En annan anledning var eftersom att det är ett högskoleförberedande program. Så även om jag inte vill jobba med konst eller design, så kan jag alltid plugga vidare. 

 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

 Jag vill bli lärare i engelska och bild.

 

Nämn något speciellt roligt från dina år på es.

Det roligaste med estet design har varit att jag har fått en sån otrolig möjlighet att lära mig olika tekniker och metoder för att skapa. Det är något jag kommer ha med mig hela livet.

Beda

Varför valde du estetiska programmet?

Jag älskar allt som har med inredning och design att göra. 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag har alltid drömt om att bli inredningsstylist. Därför var estet design ett självklart val.

Nämn något speciellt roligt från dina år på es.

Vi har gjort massor av roliga saker under året. Allt från att designa lägenheter till att göra tapeter. Utöver det har vi varit på studiebesök i Stockholm och Göteborg som var mycket roligt.

Meja

Varför valde du estetiska programmet?

Sedan lågstadiet har jag tyckt om att teckna med blyerts. Jag tyckte även om Kungsmad som skola. Vi har otroligt fina lokaler och tillgång till mycket inom design.

 

vad vill du arbeta med i framtiden?

Under åren på es har jag funnit ett intresse för mode design och textil och tanken är att det ska jag jobba med i framtiden. Förmodligen kommer jag att söka till Textilhögskolan i Borås nu när gymnasiet är slut. Om inte det, skulle jag kunna jobba inom marknadsföring.

 

Nämn något speciellt roligt från dina år på es.

Något jag kommer ta med mig från mina tre år på es är allt roligt jag gjort, speciellt i estetisk kommunikation 2. En relativt fri kurs där  jag har fått möjligheten att fördjupa mig i det jag tyckt varit roligt, exempel ta fram en klädkollektion som jag nu utvecklat och gjort till mitt gymnasiearbete. Jag fick även möjligheten att driva ett UF där jag och en kompis designade och sålde träningskläder.

 

utställningar och Konstverk

Vi har haft många olika utställningar under åren. En av våra utställningar var när vi ställde ut på Konsthallen. Detta projektet är ett av de största vi har gjort inom bilden, och det var ett projekt som vi i klassen själva kom fram till vad det skulle handla om. Vi var alla överens om att vi ville använda oss av målarfärg, oavsett om det var Akrylfärg eller Akvarellfärg. Vi kom sedan fram till att vi ville börja ta upp problemet kring kroppshets - alla är vackra på sitt sätt, oavsett kroppsform. Och utifrån detta fick vi illustrera det som kändes viktigt för oss, vilket resulterade i denna lyckade utställningen, “ Min kropp, inte deras”.

Foto Hanna Johansson

Detta projektet är gjort av Beda Palmqvist. Uppdraget var att skapa något från ett minne.

Dessa målningar är gjorda av Viola Rosdahl.

 

Arbetet var ett fördjupningsprojekt i kursen estetisk kommunikation 1.

 

Konstverket är baserat på boken 1984

dessa målningar har Viola gjort i kursen bildteori, uppdrag semiotiska tecken

Viola rosdahl. Uppdrag worldbuildning och att jobba med perspektiv.

konstverk av Linnea Asp. Uppgift att arbeta med metaforer och symbolik.

Denna målning gjordes i samband med ett projekt i bildkursen

Linnea Asp, 

Uppdrag semiotik

digitala Konstverk av Noor al-musawi

  • Instagram

@noor.almusawi_

Studiebesök

Under åren har vi fått göra en handfull av olika studiebesök. Vi har bland annat besökt Bokmässan i Göteborg, där vi tog del av kulturen, böcker och föreläsningar. Vi har även fått möjligheten att åka till Stockholm över några dagar. Då besökte vi många olika museum, såsom Moderna Museet och Nationalmuseet. Vi fick även en rundtur på Sveriges Television, Sveriges Radio och även Sveriges Riksdag. Utöver detta fick vi både lära känna vår klass och våra lärare bättre.

 
 

Framtiden

Utbildningar efter estetiska programmet

Det estetiska programmet är högskoleförberedande. Det innebär att du efter gymnasiet har möjlighet att studera vidare på universitet eller högskola och så småningom skaffa ett arbete inom detta området. Det finns hundratals utbildningar att välja mellan, delvis i Sverige men även i andra delar av världen. Några exempel på dessa utbildningar kan vara designer i mode och textil, grafisk design, inredningsdesign eller arkitektur.

Här under presenteras fler utbildningsalternativ med mer information. Dessa utbildningar är väldigt centrala utifrån just vår inriktning - bild och form med designprofil. Men såklart finns det även utrymme att välja utbildningar som riktar sig mot media, eller utbildningar som ligger helt utanför den estetiska världen. 

 

Konsthögskolan 

Umeå Universitet

Utbildningen i fri konst vid Konsthögskolan ger praktisk och teoretisk kompetens att arbeta som professionell konstnär i Sverige och utomlands. Fokus i utbildningen är studenternas individuella konstnärliga projekt som utvecklas tillsammans med skolans handledarteam. 

 

Konstnärligt kandidatprogram i design 

HDK,Göteborg 

Utbildningen utgår från att många utmaningar och förutsättningar är gemensamma för exempelvis en designer. Du behöver alltså inte veta vilken inriktning du vill fördjupa dig inom när du börjar studierna utan kan forma din profil under tiden. Kanske väljer du att fördjupa dig inom exempelvis grafisk design eller inredningsdesign, eller så skapar du en specialisering som flyter mellan gränserna för olika designområden.

 

Design + Change 

Linnéuniversitetet i Växjö

På Linnéuniversitetet finns olika inriktningar inom design bla. masterprogrammet i design och Design + Change. De viktigaste frågorna idag och i framtiden handlar om hållbarhet – att skapa en värld som är bra för både människor och natur, lokalt och globalt. I nära samspel med lärare utvecklar du under de tre åren din egen designspecialism.

 

Konstfack

Stockholm 

På konstfack finns olika utbildningar inom media, design och konst som bland annat grafisk formgivning och illustration, industridesign, inredningsarkitektur och möbeldesign.

Här kan du även utbilda dig till animatör, art director, konstnär eller lärare inom dessa områden.

 

Designer inom mode och textil / Klädesdesigner

Textilhögskolan i Borås

Som designer arbetar man med textilier och skapar klädmodeller eller formger mönster till tyger. Bedömare inom branschen anser att formgivning och design är framtidens konkurrensmedel och det görs också en medveten satsning på design.

 

Beckmans designhögskola

Stockholm

Ledande designhögskola med olika inriktningar inom design och form, en mötesplats för kreativ och konstnärlig utveckling med hög relevans för samhället och dess utveckling.

Design och inredning - yrkesinriktade 1-åriga utbildningar

Australien

Studera grafisk design, inredning eller fotografi på designskola i Australien. På ett år kan du studera till ett Diploma i grafisk design, inredningsdesign eller fotografi.

Utbildningarna är utformade så att du direkt efteråt skall kunna jobba inom branschen, men du har även möjlighet att läsa vidare till en examen (Bachelor/kandidat).


 

Mode, grafisk design och foto

LCCA, London

Kreativa utbildningar för dig som vill studera i London!Här kan du gå utbildningar  på ett, två eller tre år inom mode & textil, grafisk design, fotografi, och dataspelsutveckling. Du utvecklar din kreativa sida samtidigt som du får praktiska kunskaper som gör dig redo för arbetslivet.

 

Inredningsdesign

Florens, Italien
Inredningsarkitekter är kreativa, fantasifulla och konstnärliga. De måste också vara förberedda och organiserade. Genom att kombinera kunskap med estetiska vision, inredningsarkitekter arbetar med kunder och andra formgivare att utveckla lösningar som är funktionella, attraktiva och möta behoven hos de personer som använder utrymmet.

 

 

Möbeldesign

Florens, Italien

Masterkurs i italiensk möbeldesign genom föreläsningar, praktiskt arbete och historia. Kursen i möbeldesign ger även kunskap i olika datorprogram, till exempel Rhinoceros, 3D Studio Max och VRAY.

 

Teckning och konst

Odder Højskole i Danmark

Är du intresserad av konst och design? Inom utbildningen finns flera inriktningar för alla som intresserar sig för form, färg och fantasi. Det finns två huvudlinjer som du väljer till att börja med, konst- eller designspåret. Du kan fritt välja mellan ämnena på dessa linjer och själv skapa den bästa blandningen av konst och design för just din tid på folkhögskolan. Du kan även välja en paketlösning med ämnen och att fördjupa dig i ett bestämt ämne genom en intensiv kurs. 


 

Här är några tips på länkar ifall du vill läsa mer om vidareutbildningar. Rekommenderade av Kungsmadskolans Studie och yrkesvägledare!

 

https://www.konstkulturutbildning.se/

 

https://www.yrkeshogskolan.se/

 

https://www.folkhogskola.nu/sok-kurser/estetiska-kurser

 

https://www.studera.nu/

 

arbetsformedlingen.se

Skapad av ES Design 17

2019/10

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now